Naujienos

[Masshead Itemid="539" background="images/inner/inner-jojimas.jpg"][/Masshead]
22 Geg 2022

„Tikėjausi, kad bus sunkiau, tačiau pasirodė, kad tai – kur kas lengviau negu įprasta distancija, bet lengva tikrai nebuvo, – prisipažino „Global Laser Run City Tour“ I-ojo etapo Lietuvoje laimėtoja amžiaus grupėje iki devyniolikos metų Tėja Pakinkytė.

Pasak jos, 300 metrų bėgimo distancija tarp šaudymų reikalauja daug jėgų ir ištvermės.

„Nuo pat starto reikia darbuotis pilna jėga. Jaučiasi nuovargis, tačiau jau rytoj yra suplanuota treniruotė – poilsio treneris Paulius Aleksandravičius į planą neįtraukė“, – nusijuokė penkiakovininkė.

Antrą vietą U19 amžiaus grupėje tarp merginų užėmė Ūla Andrejevaitė, bronzos medaliu pasipuošė Patricija Gudlevičiūtė.

Beje, treneris bei Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos vykdomojo komiteto narys P.Aleksandravičius buvo pirmasis, kuris užsiregistravo į Telšiuose vykusias varžybas. Buvęs penkiakovininkas sulaukė gausaus palaikymo iš žiūrovų bei savo auklėtinių trasoje ir vyrų kategorijoje iškovojo aukso medalį. Tarp vyrų sidabru džiaugėsi Deividas Statkus, bronza – Jonas Brasas.

U19 amžiaus grupėje vaikinų auksą iškovojo Ivan Maksymenko iš Ukrainos, sidabrą – Ugnius Kabelinskas, bronza džiaugėsi Nojus Chmieliauskas.

Tarp vaikinų U17 amžiaus grupėje greičiausias ir taikliausias buvo ukrainietis Oleksandr Melnyk, antrą rezultatą pademonstravo vilnietis Lukas Cikanavičius, trečias buvo Danielius Jodokas. Merginų auksas sužibo ant Nedos Doroševaitės krūtinės, sidabras džiugino Emiliją Ulinauskaitę, bronza spindėjo pas Giedrę Gudelytę-Gudelevičiūtę.

Iš viso varžybose varžėsi virš 200 įvairaus amžiaus grupių dalyvių. Su rezultatais galite susipažinti ČIA.

Varžybų organizatoriai primena, kad „UIPM Global Laser Run City Tour“ – tai tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės (UIPM) „Laser run“ varžybų serija, vienijanti bendruomenes daugiau negu 200 pasaulio miestų. Varžybose gali varžytis sportininkai nuo 7 iki 80 metų. „Laser run“ (kombinuota šaudymo ir bėgimo rungtis) viena dinamiškiausia ir įdomiausia šiuolaikinės penkiakovės dalis, kurioje atletai varžosi kombinuotoje bėgimo ir šaudymo lazeriniu pistoletu rungtyje. Skirtingos amžiaus grupės bėga skirtingas distancijas ir šaudo skritingą serijų kiekį.

Lietuvoje bus organizuojame dar trys „Global Laser Run City Tour“ etapai. II-ojo etapo varžybos vyks Šiauliuose (birželio 17 d.), vėliau dinamiškos ir visoms amžiaus grupėms patrauklios varžybos džiugins Vilniaus (rugsėjo 17 d.) ir Kauno (spalio 1 d.) penkiakovės entuziastus bei sporto mylėtojus.

Varžybų dalyviams už kiekvieną etapą Lietuvoje skiriami „Global Laser Run City Tour“ taurės reitingo taškai. Sportininkai gali dalyvauti neribotame kiekyje Lietuvoje vykstančių etapų. „Global Laser Run City Tour“ taurės nugalėtoju skelbiamas sportininkas, surinkęs daugiausiai taškų. Daugiau informacijos rasite www.LaserRun.lt.

17 Geg 2022

„Naujasis varžybų formatas sukelia šokį tokį sąmyšį, tačiau pačias varžybas paverčia įdomesnėmis“, – pripažino atvirajame Lenkijos šiuolaikinės penkiakovės tarptautinio trofėjaus turnyre jaunimo amžiaus kategorijoje bronzos medalį iškovojęs Titas Puronas (treneris Paulius Aleksandravičius).

Dvidešimtmetis penkiakovininkas turnyro finalo jojimo rungtyje surinko 282 taškus, fechtavime – 248 taškus, plaukime – 280 (2:15,45), kombinuotoje bėgimo ir šaudymo rungtyje – 639 taškus. Iš viso T.Puronas surinko 1449 taškus.

„Rezultatus vertinu neblogai, – po apdovanojimų ceremonijos sakė sportininkas. – Kaip visada, silpnoji mano vieta buvo šaudymas ir plaukimas. Tačiau dabar džiaugiuosi, kad šaudymas buvo kažkiek stabilesnis“.

Šį sezoną T.Puronas pradėjo kiek stabdomas ligų, todėl pasiekti geriausią sportinę formą – pagrindinė užduotis prieš svarbiausius tarptautinius startus. „Jaučiuosi gerai ir treniruotėse pavyksta vis daugiau padaryti, – teigė T.Puronas. – Šios varžybos buvo viena iš paskutiniųjų stotelių prieš svarbiausius tartus, tad tikiuosi, kad pavyks ištaisyti likusias klaidas ir būsiu pasirengęs“.

T.Puronas pranešė, kad prieš Europos jaunimo čempionatą, vyksiantį birželio antroje pusėje Barselonoje, ketina startuoti šalies „Laser Run“ etapuose, kurie taps „stipriomis“ treniruotėmis.

Kartu su minėtomis varžybomis vykusiose Europos jaunių taurės pirmenybėse medaliais pasipuošė net du lietuviai. Sidabrą iškovojo Lukas Gaudiešius (treneris Artūras Kalininas), bronzą ant krūtinės užsikabino Jonas Kalaminskas (trenerė Galina Šidiškienė).

„Galėjau geriau sufechtuoti, – sakė L.Gaudiešius. – Bet varžybų rezultatus vertinu ganėtinai gerai. Išbandant naują varžybų formatą ir nedarius plaukime apšilimo, esu patenkintas savo paisketu rezultatu. Kol kas dar nesusidariau tikslios nuomonės apie naują varžybų formatą. Tai man tebuvo pirmasis bandymas, tačiau reikia pratintis, kad privaloma startuoti dvi vienas iš eilės – tai reikalauja daugiau ištvermės“.

Varžybų finale L.Gaudiešius fechtavime surinko 212 taškų, plaukime distanciją įveikė per 1:59,29, o kombinuotoji rungtis atnešė 590 taškų.

Emocijų po varžybų neslėpė ir J.Kalaminskas. „Šios varžybos gavosi ganėtinai banguotos, nes fechtavime dariau labai daug klaidų, nepavyko susitvarkyti su emocijomis, bet pabaigoje susiėmiau ir pavyko kažką išspausti, – sakė telšiškis. – Džiaugiuosi plaukimo rezultatai, pusfinalyje pavyko pagerinti savo asmeninį rekordą 1,3 sekundės, o finale dar kartą pasigerinau asmeninį rekordą sekunde“.

Finale J.Kalaminskas nuplaukė per 2:05,81, fechtavimo rungtyje surinko 196 taškus, o bėgimo bei šaudymo rungtyje buvo surinkti dar 612 taškų.

14 Geg 2022

„Labai džiaugiuosi. Bet, prisipažinsiu, giliai viduje tikėjau, kad galiu laimėti. Žinojau, kad galiu atsistoti ant prizininkų pakylos. Tasai stebuklingas jausmas – ramybė – man leido tikėti savimi“, – sakė aukso medalį pasaulio šiuolaikinės penkiakovės III-ajame etape iškovojusi Ieva Serapinaitė.

VARŽYBŲ PROTOKOLAS

Albenoje (Bulgarijoje) vykusių varžybų finale fechtavimo rungtyje lietuvė surinko 245 taškus, jojimo rungtyje viską atliko be klaidų (300 taškų), plaukimo rungtyje pademonstravo antrą rezultatą (2:12.16, 286 taškai), kombinuotoje bėgimo ir šaudymo rungtyje buvo dešimta (12:09.50, 571 taškas). Iš viso I.Serapinaitės sąskaitoje finale – 1402 taškai.

Sidabrą iškovojo čekė Veronika Novotna (1394 taškai), trečia buvo turkė Ilke Ozyuksel (1385 taškai).

„Tikėjau, jei padarysiu tai, ką galiu, tikrai laimėsiu varžybas, – po apdovanojimų ceremonijos sakė I.Serapinaitė. – Sėkmė finale mane lydėjo jau nuo fechtavimo rungties, kurioje surinkau daugiausiai taškų. Pasakiau sau „Pavyko fechtavime, tai dabar reikia gerai suplaukti, gerai sujoti“. Bet į viską žvelgiau labai ramiai. Jojime klaidų nepadariau, kombinuotoje rungtyje visą dėmesį skyriau šaudymui, ne bėgimui. Bėgti reikėjo lauke, o šaudyti – palapinėje. Supratome, kad šviesos skirtumas daro savo įtaką – daugeliui sportininkių sunkiai sekėsi šaudyti. Susikoncentravau ir pavyko nepadaryti daug klaidų“.

Priminsime, kad antrajame pasaulio taurės etape I.Serapinaitė užėmė ketvirtą vietą. Sportininkės treneris Lukas Kontrimavičius tikino, kad stabilūs rezultatai varžybose tikrai džiugina.

„Pasitikėjimas savimi – tai veda Ievą į priekį gerų rezultatų link“, – nė kiek neabejojo treneris.

Pati sportininkė, paklausta, kada atsirado tasai pasitikėjimas savimi, prisiminė emocijas, kurios pernai lydėjo Europos čempionate, kuriame lietuvė tapo čempione.

„Atvirai? Prieš Europos čempionatą netikėjau, kad galiu konkuruoti su kitomis. Tačiau laimėjimas viską pakeitė. Dabar visada sau sakau, jog galiu kovoti su bet kuria sportininke, – sakė I.Serapinaitė. – Galbūt, šįkart taip drąsiai ir negalvojau apie aukso medalį, bet žinojau, kad turiu išlikti trejetuke. Žinojau, kad lengvai nepasiduosiu, kas benutiktų. Supratau, kad treniruotėse dėl to ir stengiesi, kad varžybose parodytumei rezultatą, čia nėra vieta ir laikas pasiduoti. Aš sunkiai treniruojuosi tam, kad varžybose išsaugočiau savo pranašumą, kad pakentėčiau. Šįkart pavyko“.

Pasaulio taurės III-ajame etape dalyvavo ir Elzbieta Adomaitytė, kuri, deja, į finalą nepateko.

10 Geg 2022

Papildoma informacija

  • Miestas Albena (Bulgarija)
  • Varžybų pradžia Antradienis, 10 Geg 2022
  • Varžybų pabaiga Sekmadienis, 15 Geg 2022
10 Geg 2022

„Nemaniau, kad apie tai bus taip sunku kalbėti, – prisipažino sunkiai žodžius rinkdamas olimpietis Justinas Kinderis. – Apie šį sprendimą galvojau seniai... Bandžiau klausytis širdies, mėginau susidėlioti visas susiklosčiusias aplinkybes. Jau po Tokijo olimpinių žaidynių nuotaika nebuvo pati geriausia ir norėjau baigti sportinę karjerą kuo greičiau“.

Bet šiuolaikinės penkiakovės atstovas prisipažino, kad nėra žmogus, kuris priima neapgalvotus sprendimus. „Ypatingai tokius, kurie liečia veiklą, kuriai atidaviau 20 savo gyvenimo metų“, – nusišypsojo 34-ų atletas, dalyvavęs trijose olimpinėse žaidynėse.

Tačiau šiandien (gegužės 2022-ųjų 10 d.) J.Kinderis oficialiai paskelbė apie sportinės karjeros pabaigą.

„Lūžis įvyko, kai grįžau iš Kinijos, kur bandžiau sportą derinti su darbais, – sakė nuo praeitų metų rudens Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) generalinio sekretoriaus pareigas einantis J.Kinderis. – Dar aiškesnis situacijos suvokimas aplankė treniruočių stovykloje Druskininkuose, kai supratau, kad neįmanoma gerai atlikti dviejų darbų. O jie abu man yra labai svarbūs“.

J.Kinderis įvardijo ir kitas priimto sprendimo priežastis: „Noras daugiau laiko skirti šeimai, išbandyti save kitame vaidmenyje ir siekti aukštumų ten... O ir mano organizmas jau ne pirmos jaunystės. Tai buvo kompleksiškas sprendimas, kuris brendo jau kelis mėnesius“.

Paklaustas, ką ateityje iš savo sportinės karjeros prisimins su didžiausiu malonumu, J.Kinderis net neabejojo, kad atmintyje išliks pasaulio pirmenybėse iškovoti medaliai: 2010-ųjų bronza, 2013-ųjų auksas, 2017-ųjų bronza.

„Visi šie pasaulio čempionatų individualūs medaliai turi savo istorijas, – pabrėžė J.Kinderis. – Be jų labai, žinoma, įsimintinas mano kelias į visas trejas olimpines žaidynes. Visa tai buvo įsimintina, sunku, bet tuo pačiu šie gyvenimo pasiekimai mane labai daug išmokė. Mano karjeroje būta ir nemažai nesėkmių, kurios mane užgrūdino. Visada į nesėkmes žvelgiau filosofiškai, per daug savęs negraužiau, o bandžiau išmokti pamokas ir kiekvieną kartą būti geresniu sportininku bei žmogumi. Taip, olimpinėse žaidynėse man nesusiklostė, kaip, galbūt, tikėjausi, ar buvau pasirengęs, bet, tikiu, kad manęs dar laukia mano „olimpinės žaidynės“ kaip ir kiekvieno žmogaus gyvenime. Viskas priklauso tik nuo to, kokį tikslą išsikelsi“.

Prabilęs apie generalinio sekretoriaus pareigas LŠPF, penkiakovininkas prisipažino, kad sunkiausia buvo keisti jau įprastą dienotvarkę, pagal kurią dienos anksčiau buvo kur kas aktyvesnės fiziškai.

„Dabar jau reikia rūpintis kitais sportininkais bei treneriais, o iki tol man viskas pačiam buvo paduodama ant lėkštutės, – nusijuokė J.Kinderis. – Dabar jau aš turiu tai daryti kitiems. Žinau, kokios svarbios sporte yra mažos detalės, todėl stengiuosi į viską žiūrėti atsakingai ir nenuvilti sporto bendruomenės“.

Jauniesiems sportininkams J.Kinderis palinkėjo svarbiausio – visada turėti savo tikslą.

„Per savo karjerą esu daug prilinkėjęs ir sportininkams, ir nesportuojantiems žmonėms. Manau, esmė tų palinkėjimų niekada nesikeisdavo – linkiu kiekvienam surasti savo tikslą ir siekti jo visa širdimi ir visu kūnu. Tada gyvenimas tampa pilnavertis, o pabaigoje laukia ir apdovanojimas. Žinoma, dar linkiu daugiau šypsotis... Manau, to man labiausiai trūko per visą sportinę karjerą. Bandysiu pasitaisyti dabar“.

Už savo karjerą ir įdiegtą meilę sportui J.Kinderis yra dėkingas treneriams: plaukimo Židrūnei Budrienei, Inai Paipalienei, Pauliui Andrijauskui, bėgimo treneriui Pavelui Fedorenkai, jojimo treneriui Vytui Paznanskiui bei šiuolaikinės penkiakovės specialistams Jurijui Moskvičiovui, Andrejui Zadneprovskiui ir Daliui Strazdui.

01 Geg 2022

„Naujasis varžybų formatas tapo tikru iššūkiu, bet buvo smagu jį pajusti savo kailiu, – nusišypsojo Ievos Serapinaitės, pasaulio šiuolaikinės penkiakovės taurės II-ajame etape užėmusios ketvirtą vietą, treneris Lukas Kontrimavičius.

„Sužinojome, ką turime būti pasiruošę, kas laukia ateityje. Akivaizdu, kad pavyko gerai susitvarkyti su visai kilusiais iššūkiais, – sakė treneris. – Kvalifikacijoje viskas vyko ramiai, neskubant, su ilgesniais apšilimais, pertraukomis. Jokių problemų nebuvo, išskyrus stiprų lietų“.

Prie naujojo formato siūlomų „linksmybių“ teko prisitaikyti pusfinalyje.

„Po fechtavimo teturėjome penkiolikos minučių pertrauką iki pirmojo plaukimo. Tai privertė į viską pažvelgti kitomis akimis. Nesame pripratę suktis taip greitai. Po plaukimo – vėl penkiolika minučių iki bėgimo ir šaudymo rungties. Privalėjome galvoti ne apie apšilimą, o apie tai, kaip pasirengti kitai rungčiai – ką apsirengti, kur apsirengti. Tempas yra labai greitas. Išmėginome naują formatą, supratome, kad tai buvo iššūkis ir patiems organizatoriams. Tasai visur skubėjimo jausmas vis primindavo, kad galime nespėti į kitos rungties startą. Nuolat – maža įtampėlė“.

Budapešte (Vengrija) vykusiose varžybose kvalifikacijos B grupėje I.Serapinaitė surinko 1051 tašką ir užėmė 8 poziciją – tai atvėrė duris į pusfinalį, kuriame 27-ų lietuvei netrūko pasitikėjimo savo jėgomis. B pusfinalyje sportininkė užėmė trečią vietą (1077 taškai) ir prasibrovė į finalą, kuriame 1399 taškai garantavo ketvirtą vietą.

Etapo laimėtoja tapo vengrė Michelle Gulyas (finale – 1420 taškų), antra buvo italė Elena Micheli (1406 taškai), trečia – egiptietė Salma Abdelmaksoud (1405 taškai).

„Iš pradžių kėlėme tikslą patekti į finalą. Tačiau žinome tiesą, kad apetitas auga bevalgant, – sakė L.Kontrimavičius. – Tikrai negalvojome apie medalius besivaržydami kvalifikacijoje. Žingsnis po žingsnio kilome. Prieš finalą jautėmės pakankamai stipriai – žinojome, kad nesame silpni plaukime, gerai fechtavome. Nerimo kiek kilo dėl jojimo, tačiau po jo jau galėjome drąsiau jaustis ir kalbėti apie pozicijas. Prieš bėgimą sau pasakiau, kad TOP-6 – minimumas, dairytis kažkur žemiau net nebuvo verta, o geru atveju – medalis. Atsidūrėme per viduriuką. Dabar žinome, kad Ievai naujasis formatas yra kur kas mielesnis pačiai. Ji jame puikiai jaučiasi. Tikiu, kad gera savijauta varžybose suteikia daugiau pasitikėjimo savimi, kuris veda gerų rezultatų link. Kaip atrodysime svarbiausiuose sezono startuose? Dar sunku pasakyti, dar turime laiko, bet tikiuosi tik geriausio“.

II-ajame pasaulio taurės etape varžėsi ir dar dvi lietuvaitės: Elzbietai Adomaitytei nepavyko iškopti į pusfinalį, o Aurelija Tamašauskaitė užėmė 13 vietą B pusfinalyje ir į varžybų finalą nepateko.

Rėmėjai ir mecenatai

DMC Firewall is a Joomla Security extension!